dissabte, 11 d’abril del 2020



Convé tenir clar que per fer aquesta recepta necessitarem llevat de flequer i es pot substituir per Massa Mare, però variarà la quantitat d’aigua/llet segons com tinguem la massa mare d’hidratada, per tant no es tracta de substituir, sinó de fer canvi i reformular la recepta.

Aquesta massa té 6 parts escencials que detallem a l’elaboració.

Ingredients:
500g de farina de força
50g de sucre
5g de sal
10g de matafaluga o anís en gra
5 g de coriantre (Llavors molrrades)
2 llimones ratllades
2 ous L
125g llet o liquat de cereals Soja, cibada, arròs...
50g de licor d’anís
25g de llevat de parís o de flequer
40g de mantega (en cas de fer-ho amb robot de cuina)

Sucre per arrebossar i un rajolinet de licor d’anís.

Elaboració:
1.-Mesclat i amassat dels ingredients:
En aquest cas, si és important l’ordre en que introduim els diferents elements, en primer lloc farem una infusió amb la llet o liquat de cereals Soja, cibada, arròs... i el coriantre i l’anís o matafaluga, just abans de bullir, deixarem infusionar uns 10’, tapem el cassò amb un platet i sense colar, ho afegirem tot a la llimona, el sucre i el licor d’anís, tot seguit hi afegirem la farina de força i els ous amb la sal, amassem una estona i finalment afegirem el llevat, seguirem amassant i al cap de 10 minuts hi afegirem la mantega, en cas de fer-ho en una thermomix o màquina d’amassar. Un cop afegida la mantega amassarem enèrgicament fins a la complerta hidratació del gluten i que la massa quedi com a la fotografia.


2.-Repòs: Segons a la temperatura que estigueu, convé que la massa reposi en bloc, és a dir, sense formar les peces de bunyol, tota la massa, posada en una safata, la deixarem uns 30 minuts per tal que els ingredients s’amalgamin i el llevat el comenci a sentir còmode, (Els bitxitus).

3.-Tallat: Tallarem la massa en porcions d’aproximadament 20 grams, no cal que sigui exacte, els anirem tallant i els posarem en una safata de forn untada en oli, amb aquesta recepta en sortiran una 45/50 unitats.

4.-Fermentat: Posarem el forn SENSE VENTILACIÓ, a 25/30ºC, alerta que no us pugi massa de Tª. En aquest cas haureu de veure clarament que la massa es desenvolupa de manera clara i que ha augmentat, però també haurem de vigilar que no se’ns passi, (sobretot si ho feu amb massa mare, cosa que seria fatal), per tant val més no esperar en excés, s’haurà de trobar el punt just .

5.-Fregit: Convé fregir els brunyols en un bon tou d’oli, almenys uns 4 dits de gruix per tal d’evitar que en fregir-los abaixi la temperatura, és important que durant la fritura no ens abaixi. Daurarem bé els brunyols tenint present que no ens quedin crusos de dins.

6.-Ensucrat: Quan els anem retirant de l’oli, els deixarem escòrrer de l’oli, i encara calents els empaparem amb una MICA de licor d’anís i els empolsinarem de sucre.

I ja els podeu degustar, felicitats Sous uns cracks!!!

Tagged: , , , ,